Publicatiedatum: 16 juni 2016
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst

Demonstraties, rondleidingen en klokkenspreekuur in Museum Joure

Klokkenweekend in Joure

JOURE (NL) – Wilt u meer weten over die oude klok die op zolder ligt? Wilt u wel eens een klokkenmaker aan het werk zien? Of de kinderen kennis laten maken met de techniek van mechanische klokken? Bezoek dan het Klokkenweekend op 9 en 10 juli 2016 in Museum Joure, de klokkenstad van Nederland.Het museum is beide dagen geopend van 11 tot 17 uur.

Klokkijken, maar dan anders in Museum Joure. Fotografie Henk Veenstra.

Het Klokkenweekend is het tweede van acht themaweekenden die georganiseerd worden bij de tentoonstelling ‘NIEUW! 200 jaar innovatie en vakmanschap’ in het grote museum van Joure, het Friese dorp dat bekend staat om koffie, thee, vele ambachten en typisch Frise feesten, zoals de Boerebrulloft op 27 juli 2016.

Museumdirecteur Iris Nutma: “Natuurlijk is er tijdens dit weekend een demonstratie uurwerk maken, worden er oude films vertoond en op beide dagen staan onze rondleiders kom 13.00 uur klaar om u langs de mooiste klokken van onze collectie te leiden. Heeft u nog een klok van opa op zolder liggen en bent u benieuwd naar de geschiedenis daarvan? Neem dan de klok of goede foto’s mee naar het klokkenspreekuur in het museum. De Jouster klokkenmakers staan beide dagen van 13.30 – 15.30 klaar om u van alles over de geschiedenis van uw klok te vertellen.”

Drie klokkenmakers van nu
In het museum is ook het werk van de huidige Jouster klokkenmakers te zien. Joure heeft er nog drie. Jacob ten Hoeve maakt van oude uurwerken design-klokken, Dennis Canrinus van de Jouster Klokkenmakerij maakt nieuwe klassieke uurwerken en repareert ze. Freerk Pasveer heeft zich toegelegd op de restauratie van oude mechanische klokken.

Muziek, poppentheater en gezelligheid
“Bij een themaweekend hoort muziek,” vindt Nutma. “De dames van Hot and Toasty zingen op zondag 10 juli de mooiste liedjes van de Andrew Sisters vanuit hun sfeervolle caravan. Bij het museumcafé kan men terecht voor koffie en thee. Voor de kinderen is er ook vanalles te doen. Beide dagen staat om 14.00 junior-rondleider Fredrik Pasveer klaar om kinderen en hun ouders de mooiste klokken te laten zien. Op zaterdag 9 juli is poppenspeelster Jinky’s Mikmak van de partij. Zij geeft om 13.00 en om 15.00 de voorstelling ‘Grootvaders klok’, leuk voor kinderen tot een jaar of 8. En.....kinderen kunnen een eigen klok ‘pimpen’. Door de wijzerplaat te beschilderen maak je de klok helemaal zoals je hem zelf mooi vindt!”

Meer informatie:
www.museumjoure.nl
www.jourefriesland.nl
http://www.boerebrulloft.nl/index2.php

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Kinderen kunnen hun eigen klok maken tijdens het Jouster Klokkenweekend. Fotografie Henk Veenstra.

Friese klokken in Museum Joure.

Friese klokken in Museum Joure.

Museum Joure is een groot museum met veel thema’s op het gebied van cultuurhistorie, ambacht en Douwe Egberts. Fotografie: Friesland Holland Nieuwsdienst - Albert Hendriks.

Museum Joure.

Museum Joure.

Museum Joure.

Museum Joure.

Museum Joure.

Museum Joure.

Museum Joure.